luni, 26 octombrie 2009

Motto:
YOGA- ROBIE SI MOARTE

de Adrian Iosif




"...vor face semne mari şi
minuni, până acolo încât să
înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi".
(Matei 24:24)

În peisajul rătăcirilor contemporane, Yoga este un fenomen care ia amploare. Voi încerca în cele ce urmeaza să scot in relief trăsăturile esenţiale şi ţelurile ascunse ale acestei practici.
1.Origini
Radacinile gândirii yoghine se pierd in negura vremurilor si sunt aproape imposobil de fixat cu exactitate. Prima referire la Yoga o găsim în Upanishade (comentarii religioase indiene), apoximativ prin secolul VII-VI î.Hr., iar prima expunere sistematică a doctrinei a fost făcută de către Patanjali, în studiul intitulat "Yoga-Sutra", apărut prin secolul II î.Hr.
Yoga este o prezenţă nelipsită şi definitorie a universului religios indian.
În Europa, Yoga a penetrat masiv începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea, dar mai cu seamă în secolul nostru. Totuşi forme asemănătoare de meditaţie s-au dezvoltat în interiorul sistemelor religioase oficiale (de exemplu, doctrina elaborată de misticul german Meister Eckhart, în secolul al XIV-lea sau, la noi, tehnica aşa-zis "isihastă", apărută în mănăstirile greceşti, începând cu secolul al VI-lea d.Hr. şi repopularizată cu multă ardoare azi în anumite cercuri religioase).

2.Ce este Yoga?
Yoga este un sistem filosofic şi religios, cu implicaţii practice. Yoga nu este numai o tehnică ce cuprinde un ansamblu de exerciţii spirituale; în esenţa sa, ea este o religie. Insist asupra acestui fapt pentru că diferiţi maeştri yoghini încearcă azi să prezinte Yoga drept o nevinovată tehnică meditativă care, spun ei, nu ar avea implicaţii religioase. Este o minciună! Acesta este modul în care Yoga încearcă să se infiltreze în creştinism. Ca un cameleon, ia culoarea mediului religios unde vizează să pătrundă.
Se spune ca Yoga este doar o tehnică ajutătoare şi că ea este compatibilă cu creştinismul. S-a ajuns până acolo încât Domnul Isus Hristos este venerat si considerat ca "yoghinul perfect". (O statuie dintr-un templu indian din orasul Aurangabad Îl înfăţişează pe Domnul Isus într-o postură de meditaţie tipic yoghină).
În concluzie, Yoga nu este o tehnică ce serveşte diferite religii, ci o religie care foloseste mijloace aşa-zis tehnice.

3.Scopul
Yoga propune o cale de eliberare a spiritului prin practicarea unor experienţe psiho-fiziologice şi obţinerea unor stări de conştiinţă modificate. Patanjali defineşte această stare de eliberare drept "realizare a sinelui (Eului)" prin "suprimarea stărilor de conştiinţă normale".
În alte interpretări, starea de eliberare este definită ca fiind aceea de unire (contopire) totală cu Divinitatea. În traducere, cuvântul "yoga" înseamnă atât "unire", "uniune", cât şi "a trage la jug". Este vorba de unirea divino-umană, de stadiul final în care yoghinul devine el însuşi Dumnezeu.
Cunoaştem că în creştinism creaţia este, întotdeauna, privită ca distinctă de Creator. Biblia vorbeşte despre restabilirea comuniunii (părtăşiei) omului cu Dumnezeu, stare în care, totuşi, Dumnezeu şi omul nu se confundă niciodată. În Yoga întâlnim cea mai perfidă formă de idolatrie: omul venerându-se pe sine însuşi.
Prin al doilea sens al cuvintului "yoga" ("a trage la jug"), ni se descoperă caracterul practicii: numai efortul personal al omului îl poate duce la eliberare. Ceea ce face omul este esenţial. El trebuie ca prin propriul efort să devină Dumnezeu.

4.Dumnezeul yoghinilor
Rolul atribuit divinităţii este modest. Divinitatea îl poate ajuta pe yoghin, dar acesta se poate "elibera" şi singur. Asa cum se exprimă Mircea Eliade "avem de-a face mai curând cu un Dumnezeu al yoghinilor". Contează, în primul rând, voinţa şi capacitatea de concentrare a adeptului. Astfel, Dumnezeul descris în tratatul lui Patanjali nu este Creatorul lumii!. Mai mult chiar, Yoga practicată de Buddha şi adepţii săi a fost o Yoga atee.
Ulterior, Yoga a încercat, în functie de mediile religioase, asimilarea divinităţilor locale. Oricum l-ar numi yoghinii, Dumnezeul descris de ei este mai curând un super-yoghin şi nu are nici o asemănare cu Domnul Dumnezeu revelat de Sfintele Scripturi. Cu toate acestea, întotdeauna maeştrii yoghini manifestă pioşenie şi vorbesc cu patos despre Dumnezeu; la scurt timp însă, ei dezvăluie "marele secret": acela că oricare dintre noi poate fi "ca Dumnezeu"! Oare cine a mai dat un îndemn asemănător, cândva, primilor oameni?!

5.Alte caracteristici
În Yoga, nu se insistă asupra noţiunii de păcat. Se vorbeste despre "purificare", se propovăduiesc înalte principii morale, dar nu se oferă o soluţie clară pentru păcatele deja înfăptuite. A vorbi despre iertarea păcatelor este un nonsens în Yoga. Yoghinii consideră că perfecţiunea în domeniul moral poate fi atinsă prin propriile puteri.
Astazi, în tentativa sa de subminare a creştinismului, Yoga s-a debarasat (aparent!) de bagajul filosofico-religios oriental. La noi, au pătruns forme de Yoga simplificate, amestecate cu diverse practici spiritiste, dar "împodobite" la exterior cu simboluri creştine.
De cele mai multe ori, atragerea unui nou adept urmează un scenariu care, în linii mari, parcurge etapele de mai jos:
a)mai întâi, discipolul este încurajat să-şi aprofundeze propria-i religie;
b)treptat, i se explică acestuia cât de mult poate progresa în religia sa dacă va folosi exerciţiile ajutătoare din Yoga;
c)apoi, după primele exerciţii, adeptul este îndrumat spre o deschidere ecumenică, explicându-i-se că toate religiile duc de fapt la mântuire, dar pe căi diferite;
d)avansând în tehnicile de meditaţie, "gustând" primele experienţe ale stărilor modificate de conştiinţă (stări în care subiectul experimentează senzaţii şi percepţii din afara realităţii palpabile), discipolul este instruit să contacteze diferite "spirite evoluate" (care, de cele mai multe ori, poartă numele unor zeităţi hinduse) sau chiar persoane decedate;
e)urmează o fază în care stările modificate ale conştiinţei devin o obişnuinţă. Este momentul în care intervin tulburări vizibile de personalitate, iar comunicarea cu cei din jur este afectată.
Pericolul cel mai grav nu constă numai în posibilitatea unor îmbolnăviri psihice (destul de frecvente în rândul yoghinilor) ci, mai ales, în faptul că oricând practicantul poate fi înlănţuit şi posedat de puteri demonice. El nu a făcut decât să dezlănţuie forţe pe care, în final, nu le mai poate controla.
6.De ce Yoga azi?
Mulţi se întreabă: de ce totuşi atâţia oameni (mai ales tineri), aleg astăzi Yoga? Un răspuns ar fi acela că ritualismul excesiv, prea multele forme, teatralismul religiilor tradiţionale, toate acestea fac ca omul, în dorinţa unei relaţii mai intime, mai personale cu Dumnezeu, să caute altceva. Dar "multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte" (Proverbe 14:12).
Yoga este înfăţişată ca un mijloc de a dobândi eliberarea şi nemurirea. Fiind unul din cei care şi-au irosit câţiva ani pe această cale greşită pot mărturisi că, dimpotrivă, ea înseamnă robie şi, în final, moarte. Şi nici o experienţă ce ţine de Yoga, fie ea oricât de spectaculoasă, nimic nu se poate compara cu susurul blând şi liniştit al părtăşiei cu Domnul Isus Hristos, adevărata Cale ce duce la Viaţă.

15 comentarii:

  1. Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştiinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite...Astfel au ajuns plini de orice fel de nelegiuire...Şi, măcar că ştiu hotărarea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri, sunt vrednici de moarte, totuşi, ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac. (atunci cand esti pe marginile craterului unui vulcan esti in mare pericol!multi vrand sa studieze sau sa expuna lucrarile satanice au cazut in mreaja satanei.-cantarea : -mai bine simplu si smerit si de Dumnezeu iubit...e mai de folos sa fiu cu Cristos ... daca comentariul meu a deranjat te rog nu-l posta ... stiu din expierenta proprie caci astfel de lucruri ar trebui spuse cu dragoste si cu lacrimi de iubire-cu respect si consideratiune vyky)

    RăspundețiȘtergere
  2. Yoga este un mijloc de comunicare cu spiritele demonice ............

    RăspundețiȘtergere
  3. Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine, este ca acest fenomen cu aura satanica, i-a amploare nu numai in mediul originar ci a inceput sa penetreze crestinismul, caruia ii face o curte asidua si penibila.Reuseste deseori caci multi din cei ce spun ca sunt crestini, nu cunosc cuvantul Sfintei Scripturi.
    Iata deci ca studiul Bibliei in amanunt, este nu numai benefic ci imperios necesar, in toate bisericile care se declara crestine dar, ai caror membri nu au habar decat de datini si traditii.Mare pacat caci fara adevar curat al Bibliei risca sa fie amagiti foarte multi...

    RăspundețiȘtergere
  4. jos palaria in fata curajuluyi tau draga kis..ai citit si tu moartea unui guru..ca un om ce a practicat yoga vreme de 12 ani iti zic ca personal nu exista alt drum decat domnul nostru IISUS..stii de ce pentru ca nu ne putem pune pe aceeasi linie cu divinitatea..poate reusim sa mergem pe apa si sa vindecam dar sigur nu o facem prin puterea cu care a facut-o El...e usor sa aluneci..tare..nici nu putem arunca cu pietre dar cei mai multi practicanti de yoga acuza bantuiri ulterior malefice sau dementa..nu santem egali cu Dumnezeu...eVOLUTIA E DOAR UN DAR CARE NU POATE FI PRIMIT DECAT CU INIMA...o zi miraculoasa

    RăspundețiȘtergere
  5. Yoga nu m-a atras niciodata de aceea stiu putine lucruri despre acest "sport".Dar sunt multi tineri care practica yoga. Se tin si cursuri pentru cei ce vor si au timp de pierdut.
    In general sunt atrasi cei ce au diverse probleme:sanatate, necazuri...
    Pacat ca preotii nostri se implica asa putin in viata colectivitatii si lasa loc pentru astfel de manifestari.
    Si tv are un rol important. In goana dupa audienta prezinta tot felul de spirale la care chipurile nu au acces. Cei care le vad incearca sa intre ei insisi in "cercul magic",intai pentru a vedea ce e acolo, apoi nu mai pot sa iasa...

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. As vrea sa va fut un pic ca femeia mea nu mai reuseste este pe ciclu , si mie scarba sa o fut ca ia cazut parul din cap... daaaa vreau sa va fut in pizda si apoi sa va lin g in pizda ca de fel asa fac eu Rosca cornel , si nu uita ca placerea te salveaza mereu in calitatii extreme... offf futevas pe la spate si umeri craci pe toate cele care comentati in blogul asta......

    RăspundețiȘtergere
  8. La individul asta sper sa i se ia curentul cind are chef de scris pe bloguri. Kis...fi sigura ca nu intra pe blogurile vulgare sa posteze ci vine sa mizgaleasca acolo unde este curat.

    Cind satana ataca pe cineva ...inseamna un singur lucru. Si anume ca persoana respectiva ii este dusmana. Pe ai lui nu trebuie sa -i mai atace ca se ataca singuri. Uita-te pe blogul acestui om si vezi ca deja stratul de murdarie e gros.

    Pentru tine asta trebuie sa fie ca o medalie de onoare. Satana a recunoscut ca faceai ceva bun aici si probabil ca el a fost in stare sa vada roadele si s-a infuriat. De cite ori facem ceva bine , el, dusmanul nostru apare sau isi trimite agentii. Vreei sa ti o zi de post, si toate problemele dau de tine exact in ziua respectiva. Asa ca mai degraba simte-te puternica, echilibrata, demna de a duce poveri mai mari, pentruca El, Tatal nostru cel ceresc nu lasa sa ai pe umeri o povara mai mare decit puterile ce le ai.

    Multa pace si bucurie in weekendul asta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  9. @DoarATAT,Am fost indignat de comentariul ,,domnului,, doarAtat si am vrut sa raspund cu niste cuvinte pe masura,dar m-am oprit la pseudonimul lui si mi-am dat seama ca nu se merita sa-mi irosesc cuvintele pentru ca DoarAtat îl duce mintea,si nu o sa-nteleaga restul.Un weekend placut Kis!

    RăspundețiȘtergere
  10. Un articol excelent amice,un articol care te indeamna sa meditezi si mai mult asupra bibliei,si a adevaratei credinte in Domnul Hristos.Citind articolul tau la un moment dat mi-a adus amininte ca o astfel de promisiune seamana mult cu cea din gradina Edenului unde sarpele a ademenit-o pe femeie cu fructul oprit,iar atunci cand Eva a spus ca, Domnul ne-a spus sa nu mîncam caci negresit vom muri,sarpele i-a raspuns,,Nicidecum nu veti muri,ba din contra veti fi ca Dumnezeu,,iata radacinile.Te felicit pentru acest articol si Domnul sa te binecuvinteze!

    RăspundețiȘtergere
  11. Bine ca sa face sa mai ia curentul ... dar va fut in gura pe totii ca e mai bine care sunt femeii le fut in pizda care sunt barbatii in cur si rasi in cap... k hai ca obosesc cu bloguriler astea oxidate deja au prins rugina....

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Kis, felicitari pentru acest articol care vine sa faca lumina printre tenebre...

    Subscriu intru totul comentariului lui compadvice, cred ca a sublinit foarte bine anumite aspecte...

    Dumnezeu sa te binecuvanteze !

    RăspundețiȘtergere