sâmbătă, 6 noiembrie 2010

PROFETII RATATE

Baza lunara.

Cand, in 1865, Jules Verne lansa ideea bazei lunare, construirea acesteia parea doar o problema de evolutie tehnologica. La mijlocul anilor ’50, NASA prevestea ca pana in anul 2000 va fi construit un intreg oras lunar. In prezent, tehnologia exista, insa costurile enorme pe care le implica proiectul inca tergiverseaza materializarea lui.

Combustibil sigur si nelimitat.

In anii ’40 ai secolului trecut, fizicienii prognozau ca energia nucleara va fi combustibilul viitorului. Fuziunea la rece, pe baza de deuteriu, ramane insa si astazi un vis neimplinit, mai ales din cauza efectelor ecologice dezastruoase pe care le-ar implica o asemenea tehnologie.

Suprapopularea.

Catre sfarsitul secolului al XVIII-lea, Robert Wallace si Thomas Malthus au fost primii care au afirmat ca populatia in continua crestere ar putea, la un moment dat, sa epuizeze resursele de hrana. Dar scaderea natalitatii si productia imbunatatita de hrana au facut ca aceste predictii sa nu se adevereasca...deocamdata.

Robotul-servitor.

Desi anuntat si asteptat cu entuziasm, robotul domestic (sau robo-fata in casa) a fost vazut rareori si exclusiv sub forma de prototip. Pana si dezvoltarea unui aspirator-robot s-a dovedit un proces complex si extrem de costisitor.

Sfarsitul lumii.

De la Nostradamus si pana la Martorii lui Iehova, sfarsitul lumii a fost prezis de sute de mii de ori. Aproape zilnic se trezeste un excentric care anunta Apocalipsa. Ultima predictie care a implicat o comunitate semnificativa de oameni a fost cea a sectei japoneze Pana: totul ar fi trebuit sa se termine pe 22 septembrie 2005. Cu toate acestea, inca suntem aici...
(de pe net)