vineri, 14 ianuarie 2011

misterele lumii
Divinatia, arta straveche a ghicitorilor


Asemenea multor domenii de cercetare moderne, futurologia are la baza o „arta“ care dateaza din timpuri stravechi: divinatia. Cateva dintre cele mai cunoscute metode de divinatie (ghicire/prezicere a viitorului) sunt:

ASTROLOGIA. Magie divinatorie (dupa unii, stiinta) bazata pe relatia dintre toate corpurile materiale ale Universului, pe influenta corpurilor celeste asupra indivizilor, societatilor si evenimentelor de orice fel. Astrologia babiloniana prezicea destinul omului dupa pozitia astrelor in momentul nasterii sale si dupa miscarile, intalnirile si gradatiile de culoare ale acestor astre.

ORACOLUL. Metoda de divinatie prin care zeii (spiritele) erau consultati prin intermediul unui medium pamantean. Cele mai faimoase oracole au fost cele de la Dodua, unde Zeus oferea raspunsuri prin fosnetul stejarilor, sau cel de la Delphi, unde Apollo dadea raspunsuri prin intermediul unei preotese.

CARTOMANTIA. Metoda de prezicere a viitorului cu ajutorul cartilor de joc. Isi are originea in ghicitul cu cartile de tarot. Tarologia originala se bazeaza pe un pachet special de 78 de carti si a aparut in Europa, la inceputul Evului Mediu.

CHIROMANTIA. Presupusa ghicire a cursului vietii unei persoane dupa liniile din palme.

BIBLIOMANTIA. Metoda de prezicere a evenimentelor cu ajutorul cartilor (in special al Bibliei), prin alegerea la intamplare a unui pasaj, urmata de interpretarea textului respectiv.

CRISTALOMANTIA. Sub denumirea sa cea mai cunoscuta ghicitul in globul de cristal, aceasta forma de divinatie se bazeaza pe vizualizarea unei suprafete reflectorizante (oglinda, sticla, cristal, luciul apei) in care, prin intermediul unor incantatii, „apar“ imagini din viitor.

CITIREA IN FRUNZE DE CEAI SAU IN ZAT DE CAFEA. Implica descifrarea modelelor lasate de frunzele de ceai sau de zatul de cafea pe peretii cestii dupa consumarea lichidului din interior.

I-CHING. Cartea Schimbarilor este cea mai veche metoda de divinatie si a aparut in China, in urma cu peste 2.500 de ani. I-Ching descrie 64 de schimbari ale persoanei, schimbari care acopera etapele de tranzitie de la o experienta de viata la alta. Combinarea complexa a acestora conduce, deseori, la raspunsuri profund filosofice, dificil de inteles de catre profani.
Toate acestea sant condamnate de Biblie!