sâmbătă, 9 ianuarie 2010

RANA FACUTA DE VORBA USURATICA



Proverbe 12:18 „Cine vorbeşte în chip uşuratic, răneşte ca străpungerea unei săbii, dar limba înţelepţilor aduce vindecare.”

A vorbi în chip uşuratic înseamnă a vorbi fără să gândeşti prea mult la vorba pe care o spui, rănind pe cineva cu ea, punându-l în umbră, lăudând fapte rele ale unora fără să-ţi dai seama, punând pe unii la încercare prin vorbele tale sau glumind cu uşuriţă despre cineva făcând haz de unele defecte sau greşeli ale acestuia. Toate acestea pot răni sau chiar omorâ spiritual pe cineva. Într-un grup de tineri credincioşi se obişnuia să se glumească pe seama altora şi într-o noapte D-zeu a arătat într-un vis cum tinerii aceştia se jucau cu o butelie plină cu gaz şi tot dădeau drumul la gaz. La un moment dat butelia a explodat, pe unii din jur i-a rănit iar pe alţii i-a omorât.

Nu stii pe cine poate distruge vorba ta usuratica, cu putina sau mai multa rautate. Solomon mai spune aici că limba celui înţelept aduce vindecare în inima rănită de cel fără minte. Este mare lucru să ştii să ridici cu vorba şi cu fapta pe cel apăsat, pe cel descurajat. Numai cineva cu sinceritate poate să facă aceasta şi cineva care ştie cum să păstreze echilibrul, să încurajeze fără să linguşească şi fără să urmărească un alt scop şi să îndrepte fără critică şi defăimare ci prin exemplul personal.
Andrei T