GLASUL VIORII
Într-o dimineaţă rece de ianuarie, un bătrân s-a aşezat la poarta gării şi a început să cânte la vioară. Timp de 45 de minute, cei care treceau prin faţa uriaşei porţi ascultau melodiile lui J.S.Bach. Era oră de vârf şi mii de persoane grăbite, veneau şi plecau. S-au scurs primele trei minute şi un domn l-a observat. A încetinit pasul, a aruncat o privire spre vioara din mâinile bătrânului şi apoi şi-a continuat drumul în aceeaşi grabă.
Imediat după aceea, violonistul a primit primul dolar, pe care o doamnă mai în vârstă l-a lăsat să cadă în cutia verde, fără măcar să se oprească sau să recunoască sunetul melodios al celebrelor compoziţii.
Puţin mai târziu, un tânăr asculta melancolic, rezemat de un felinar. Tresăltat de sunetul locomotivei, a privit la ceas, şi a luat-o la pas grăbit spre trenul pregătit de plecare.
Prima persoană care s-a oprit să asculte, fermecat de simfonia viorii, a fost un copilaş de trei ani care, tras de mama lui în aglomeraţia gării, se pierdea prin mulţime, privind mereu în urmă la arcuşul vesel.
Apoi a trecut un alt copil... şi-un altul... toţi, fără excepţie, cuprinşi de povestea negrăită a corzilor prăfuite.
Dar oamenii mari nu înţelegeau... nu aveau timp... nu ascultau...
Timp de 45 de minute, bătrânul şi vioara lui au inundat gara plină de minţi agitate, paşi grăbiţi şi feţe obosite.
În cutia verde, vântul de ianuarie mângâia cei 32 de dolari îngheţaţi şi singuratici.
La sfârşit nu au fost nici aplauze, nici aprecieri din mulţime... nimeni nu a cerut un bis.
Doar o bătrânică s-a oprit, s-a aplecat, privind în ochii inlăcrimaţi ai artistului, şi i-a spus cu o voce stinsă ca l-a mai auzit cântând... că muzica lui mereu produce vibraţii celeste în inima ei
(ea a fost singura care l-a văzut cu adevărat).
Violonistul se numea Joshua Bell. Această poveste este absolut reală. Ziarul american "The Washington Post" a filmat fiecare secundă din gara rece. Două zile înainte de aceste filmări, Bell umpluse vestitul teatru Boston cu spectatori doritori să-l asculte - biletul cel mai ieftin: 100 $.
A cântat cu aceeaşi vioară, un Stradivarius de 3,5 milioane de dolari. Acelaşi sunet a umplut şi sala teatrului, şi gara aglomerată... însă reacţiile celor din jur au fost diferite. Piesele scrise de Bach şi interpretate de Bell sunt considerate cele mai greu de cantat la acest instrument.
Directorul ziarului i-a adresat violonistului o singură întrebare: "Ce aţi simţit?" Bell, cu ochii plini de lacrimi, fără să poată ascunde dezamăgirea, a răspuns: "Oamenii sunt incapabili să recunoască frumosul, dacă nu îl găsesc în parametrii consideraţi normali, pentru a putea aprecia cu adevărat o operă de artă."
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Da, total de acord, oamenii nu recunosc frumosul nici cand acesta ii izbeste. De parca se tem de el... Ne-am uratit sufleteste prea mult :( si nu mai distingem...
RăspundețiȘtergereO seara faina iti doresc!
Multi din cei ce merg la spectacole o fac din snobism.
RăspundețiȘtergereLa un spectacol scump nu participa neaparat iubitorii de frumos, ci si acei care au bani si vor (dupa mintea lor) sa faca parte din...lumea buna!
Interesanta postare! Felicitari!
Dincolo de insensibilitatea omeneasca, as spune doar ca o simpla concluzie ca: Gloria nu tine vesnic! Toate trec mancate de timpul lacom si necrutator. Doar El ramane vesnic.
RăspundețiȘtergerePostarea ta ar trebui sa ne puna pe ganduri....
draga kis..m-ai facut praf cu postarea...si stiu ca daca ai pus-o ai simtit...e prea real"Oamenii sunt incapabili să recunoască frumosul, dacă nu îl găsesc în parametrii consideraţi normali, pentru a putea aprecia cu adevărat o operă de artă." zau..cati simt?si opera divina e o simfonie a iubirii..dar cati o simt..fii binecuvantat draga kis tot respectul meu...mult respect
RăspundețiȘtergerecand am citit asta prima data am fost atata de emotionata de numa, apoi am cautat mai multe articole, am vazut inregistrarea de la gara ... insa m-am analizat un pic si ... cred ca si eu as fi facut la fel.
RăspundețiȘtergereIeri am trecut prin doua gari, in fiecare de doua ori ... efectiv nu m-am oprit absolut deloc, nu am vazut nimic in stanga sau dreapta, ... stiam unde trebuia sa ajung, nici nu-mi amintesc sa fi auzit muzica in vreo una din ele ...
Nu ii acuz pe cei din gara ... probat. Trist, dar adevarat.