vineri, 11 decembrie 2009

O NOUA RELIGIE ,,TRUPUL PERFECT,,Viteză maximă 36,7 km/h. Consumul de energie la nivelul al treilea 2500 de calorii/ zi. Greutate medie 65 kg. Durata capacităţii de lucru: 8,5 ore/zi. Garanţie 120 ani. Caroseria poate avea patru culori diferite. Alte componente se pot obţine conform modelului dorit. Acestea sunt datele omului maşină.

Modernistul vestic doreşte însă mai mult. Susţinut de o industrie gigantică, el trăieşte ca într-o autoservire, îşi manipulează şi optimizează trupul prin toate mijloacele posibile până când nu se mai recunoaşte. Secolul al XX-lea a eliberat trupul. Cultura trupului are în prezent mai mulţi adepţi decât oricare altă sectă. Între trup şi suflet există un abis care devine tot mai mare.

Omul a devenit propriul creator. El îşi modelează sânii cu silicon, îşi corectează nasul, îşi aplică farduri, îşi face tatuaje şi piercing pe tot trupul; depăşeşte momentele dificile cu ajutorul drogului Ecstasy, oboseala cu cocaină, dezechilibrul sentimental cu prozac, iar alţii cu Viagra. Bărbaţii şi femeile îşi îngrijesc trupul ca pe nişte maşini, iar acest joc a degenerat într-o isterie. Udo Rauchfleisch, profesor de psihologie clinică la Universitatea din Basel, a afirmat că «dacă un om foarte gras îşi poate îmbunătăţi calitatea vieţii prin pierderea greutăţii sale, atunci acest lucru nu se poate contesta». Nemulţumi­ rea permanentă a omului faţă de aspectul său exterior, l-a transformat într-o fiinţă tip Frankenstein. «Din fiinţa originală nu mai rămâne nimic în lumea sintetică a trupului».

... În 1999 chirurgii americani au efectuat 3 milioane de operaţii estetice, dintre care 47.000 la adolescenţi. «În trecut gândurile fetelor nu s-au învârtit doar în jurul trupurilor lor», afirmă sociologul Joan Jacobs, «însă astăzi ele cred că trupul este simbolul cel mai puternic al personalităţii lor - a arăta bine în locul faptelor bune».

Însă şi bărbaţii doresc astăzi să fie mai degrabă o copie frumoasă decât un original urât - ei îşi îmbunătăţesc trupul mereu ca pe o maşină şi doresc să fie muşchiuloşi. Peste 700.000 de elveţieni sunt membri în diferite cluburi de fitness. În ultimii 15 ani numărul bărbaţilor care s-au supus unei intervenţii chirurgicale estetice a crescut de patru ori. Manipularea trupului este considerată un lucru firesc, frumos, estetic, fără cusur: nimic nu sugerează mai bine valorile trupului prin care modernistul crede că-şi va găsi fericirea, aşa cum fac tinerii astăzi. În aceeaşi măsură este răspândită şi ideea a cărei esenţă este: «Să trăiesc cel puţin o sută de ani fără să îmbătrânesc. Astfel frumuseţea îşi pierde cea de-a patra dimensiune, şi anume cea a timpului», afirmă sociologul Waltraud Posch.

Societatea narcisistă a generat un nou tip de boală: Body Disorder (BDD), care este provocată artificial şi care în prezent este intens cercetată de către specialişti în psihologie. Sunt considerate bolnave acele persoane pentru care nasul sau degetul mic de la picior nu arată estetic, în ciuda faptului că din punct de vedere obiectiv ele sunt doar defecte minime.

Dezvoltarea tehnică în domeniul medical, bunăstarea şi suprasolicitatele idealuri de frumuseţe au stârnit în om dorinţa după omul ideal. Credinţa că doar prin optimizarea interioară şi exterioară a trupului se poate face faţă cerinţelor societăţii arată că există o isterie în masă. Niciodată nu s-au preocupat oamenii de trupul lor cu atâta plăcere, efort, interes ştiinţific, acurateţe patologică şi sfaturi primite de la numeroşi specialişti.

«Numeroase reviste pline de astfel de idealuri prezintă oameni cu trupuri frumoase», se scrie în revista germană «Der Spiegel». În spaţiul german în fiecare lună apar 700.000 de exemplare care îşi oferă ajutorul pentru promovarea trupului. Unul dintre sloganuri sună astfel: «Armonie între gândire şi trup», care de fapt este o minciună, fiindcă se doreşte atingerea armoniei prin trup.

Poetul roman Juvenal s-ar întoarce în mormânt. Faimoasa sa afirmaţie: «Orandum est, ut sit mens sana în corpore sano. - E bine să se facă rugăciuni ca sufletul să fie sănătos într-un trup sănătos», a devenit sloganul de bază al industriei de fitness. Dacă maşina îşi pierde puterea, se utilizează substanţe chimice Posedaţi de dorinţa de a slăbi, americanii au investit în ultimul an 36 de miliarde de dolari în produse dietetice, pe lângă miliardele investite în cluburile de fitness. Unguentele antiriduri ating anual un rulaj de peste 20 de miliarde de dolari cu o marjă de profit de peste 50°/.
(SZ 09.04.2000)

Dansul în jurul trupului seamănă cu viţelul de aur, tânjirea după sănătate şi o vârstă înaintată au devenit o religie. Omul îşi ţine slujba divină în studiourile de fitness, îngenunchează în faţa medicamentelor care conţin vitamine, care îi promit sănătate şi frumuseţe, ca înaintea unei cărţi de religie. Administrarea regulată a unor preparate la ore exacte şi respectarea disciplinată a indicaţiilor a devenit o lege căreia oamenii i se supun cu plăcere. Omul crede că astfel va fi liber, însă în realitate este un prizonier. A nu lua un medicament la o anumită oră sau a nu face o oră fitness sunt considerate păcate, apăsând greu conştiinţa oamenilor şi făcându-i nefericiţi. Subiectul de care sunt posedaţi, despre care vorbesc şi în jurul căruia se învârte viaţa lor a devenit pentru ei religia trupului. Scopul este tânjirea după o viaţă plină de sens, sănătoasă şi în special lungă. Asemenea idealuri au de cele mai multe ori oamenii care nu au o nădejde vie în viaţa veşnică. Trist este însă şi faptul că tot mai mulţi credincioşi se lasă amăgiţi de această tendinţă, fără să îşi dea seama. În unele medii creştine tânjirea după astfel de idealuri şi vorbirea despre ele au început să-i domine pe unii ca şi un duh străin care câştigă tot mai mult teren, constatându-se de cele mai multe ori că mediile creştine se găsesc într-un proces de involuţie spirituală. Oamenii îşi oferă reciproc diferite medicamente pentru sănătate, doresc să-i câştige pe ceilalţi de partea lor promiţându-le că «dacă vei lua acest produs, atunci ... »

Nu suntem împotriva unui stil de viaţă sănătos şi organizat. Fiecare ştie că administrarea de vitamine întăreşte organismul. Cert este şi faptul că activitatea trupului duce la sănătatea lui şi poate să îmbunătăţească calitatea vieţii. Nu dorim să contestăm nici faptul că un mod de viaţă nesănătos este un lucru dăunător. Dar dacă viaţa cuiva devine dependentă de astfel de lucruri, atunci el se află cu siguranţă pe o cale greşită. De aceea Biblia spune: «Căci deprinderea trupească este de puţin folos, pe când evlavia este folositoare în orice privinţă, întrucât ea are făgăduinţa vieţii de acum şi a celei viitoare» (1 Tim. 4,8). Prof. Vatslav Smil de la Universitatea din Manitoba afirma:

Ne zbatem ca o broască într-o sticlă pentru a deveni mai tineri şi mai sănătoşi, însă în zadar. Fiecare moare atunci când îi este hotărât în structura sa genetică. Iar dacă învingem o boală apare alta în locul ei.

Durata medie de viaţă a omului a crescut: însă acest lucru nu se datorează medicamentelor sau orelor petrecut în sălile de fitness, ci faptului că astăzi dispunem de o medicină şi de medici care sunt capabili să prelungească puţin viaţa. Dar au prelungit însă şi anii în care omul este legat de pat şi are nevoie de îngrijire. Dumnezeu a hotărât ca durata medie a vieţii să fie de 70-80 de ani (Psalm 90), iar omul nu va putea modifica nimic în această privinţă. În Psalmul 31,15 este scris: «Soarta mea este în mâna Ta». Iar Domnul Isus a spus: «Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge un cot la lungimea vieţii lui?» (Luca 12,25). Exerciţiul fizic îşi are cu siguranţă locul, însă să nu uităm că «evlavia este folositoare în orice privinţă» pentru că ne este oferită în şi prin Isus. Trebuie să-i fim mulţumitori Creatorului pentru felul în care ne-a creat, însă mai întâi de toate de siguranţa iertării şi de speranţa vieţii veşnice, de părtăşia zilnică cu Isus şi de relaţia cu Dumnezeu care sunt mult mai folositoare păstrării calităţii vieţii noastre decât toate exerciţiile fizice.

Dacă în primul rând vom privi la Împărăţia lui Dumnezeu şi la dreptatea Sa (Matei 6,33), atunci vom avea parte de mult mai mult decât ne pot oferi toate mijloacele pământeşti de sănătate. Unii doresc ca prin vânzarea medicamentelor să câştige mulţi bani. Dumnezeu doreşte însă să ne binecuvânteze. În Proverbe 3,7-8 este scris: «Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul, şi abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău, şi răcorire oaselor tale». În capitolul următor se vorbeşte despre înţelepciune, afirmându-se: «Să nu se depărteze cuvintele acestea de ochii tăi, păstrează-le în jundul inimii tale! Căci ele sunt viaţă pentru cei ce le găsesc, şi sănătate pentru tot trupul lor» (Prov. 4,21-22). Iar în Proverbe 10,27 este scris: «Frica de Domnul lungeşte zilele, dar anii celui rău sunt scurtaţi».
NL

6 comentarii:

 1. Doamne, am rămas fără cuvinte...Chiar aşa e...Lumea de astăzăi are atâţia ,,viţei" de aur la care se închină...Ce perfid e satan...Cât de înşelător este! Cum încearcă să ne distragă atenţia de la splendoarea Lui Dumnezeu....
  Oare de ce uită omul că sufletul e nepieritor şi nu trupul? De ce nu ştie omul că un trup frumos este modelat de un suflet frumos? Felicitări pentru postare!

  RăspundețiȘtergere
 2. Bogat in hrana sufleteasca acest articol.Adevarat ai grait!Domnul sa te binecuvinteze!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ca un savant din vremuri vechi
  Imi plimb prin cafenele mutra
  Am par in nas si in urechi
  Si-aduc putin cu Brahmaputra
  Mi-e capul bleg si lataret
  Picioare: doua prajine
  Si-un singur lucru am maret
  Si-mi pare foarte bine.

  Desi sint tont si fonf si slut
  Si am o masca incolora
  De cimpanzeu sau de mamut
  Toate femeile m-adora
  De sint urit si nataflet
  Si n-am nici muschi, nici intestine
  Un singur lucru am maret
  Si-mi pare foarte bine!

  Sint stirb si timp si am pistrui
  Si o alura imbecila
  In loc de nas, am un cucui
  Si-s cocirjat ca o gorila
  N-am simpatii si n-am dispret
  Si n-am nici maniere fine
  Un singur lucru am maret
  Si-mi pare foarte bine.

  Sint mare cit un napirstoc
  Si poti sa ma masori cu cotul
  Din loje, nu ma vad de loc
  Si in tramvai, ma pierd cu totul
  Si-asa cum sint de fleculet
  Incit ma poti in palma tine
  Un singur lucru am maret
  Si-mi pare foarte bine!

  Am trupul plin de vinatai
  Si pe chelie, fire crete
  Si am luat chiar premiu'ntii
  La un concurs de frumusete
  Si daca n-am profil semet
  Nici umeri lati, nici solduri pline
  Un singur lucru am maret
  Si-mi pare bine!

  Cind intru-n baie voluptos,
  Urmat de membrele-mi confuze
  Ma simt atita de frumos
  De parc-as fi ales de muze
  Ma oglindesc si-n mod glumet
  Ma felicit si-mi zic in mine:
  Un singur lucru am maret
  Si-mi pare foarte bine

  In fine sint un specimen
  Cum nu-i al doilea sub soare,
  Port pijama si port joben
  Si bataturi port la picioare
  De n-am la Academie jet
  Si n-am smaralde sau rubine
  Un singur lucru am de pret!

  RăspundețiȘtergere
 4. Aceasta asa zisa 'remodelare' a corpului uman, este un afront adus Creatorului, care a facut toate lucrurile perfecte.
  Mandria omului este la apogeu in zilele noastre, cand nemultumirea fata de aspectul exterior ii indreapta pasii spre bisturiu.
  Hazliu este ca sotul nu-si cunoaste cu adevarat sotia....Si isi poate pune intrebarea: ce este real, natural din ce iubesc si admir la sotia mea?

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu inteleg sa te supui unei operatii atunci cand te doare ceva, cand aceasta este singura modalitate prin care poti sa-ti traiesti viata decent, fara sa depinzi de altii. Din cate vad lumea s-a schimbat si putini sunt cei ce apreciaza "interiorul" unei persoane. Toti privesc spre exterior: sani, fese, picioare, haine, bijuterii... Orbiti de ceea ce vad, aleg! Apoi constata ca invelisul e amagitor si renunta. De aceea atatea divorturi, crime...

  RăspundețiȘtergere
 6. "Dumnezeu doreşte însă să ne binecuvânteze. În Proverbe 3,7-8 este scris: «Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul, şi abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău, şi răcorire oaselor tale». În capitolul următor se vorbeşte despre înţelepciune, afirmându-se: «Să nu se depărteze cuvintele acestea de ochii tăi, păstrează-le în jundul inimii tale! Căci ele sunt viaţă pentru cei ce le găsesc, şi sănătate pentru tot trupul lor» (Prov. 4,21-22). Iar în Proverbe 10,27 este scris: «Frica de Domnul lungeşte zilele, dar anii celui rău sunt scurtaţi»." Amin...

  RăspundețiȘtergere